Larnaka i okolice – co warto zobaczyć?

Larnaka to piękny, cypryjski kurort, który przyciąga turystów pięknymi plażami i mnóstwem atrakcji. To zabytkowe miasto ma wiele do zaoferowania: wspaniałe krajobrazy, bogatą historię i wspaniałe jedzenie. Podpowiadamy, co zobaczyć i zjeść podczas urlopu na Cyprze!

Cypr Larnaka co zwiedzać?

Samo miasto oferuje wiele zabytków. Znajduje się w nim piękny, prawosławny Kościół św. Łazarza i majestatyczna świątynia islamska Hala Sultan, a zaledwie 12km od miasta piękny, bizantyjski kościół Angeloktisti, który według legend budowany był przez anioły. Zwiedzając okolice Larnaki warto zobaczyć akwedukt Kamares, który wybudowany został w XVIII wieku, jednak funkcjonował aż do roku 1939. W samej Larnace również nie brakuje atrakcji. Znajduje się tu piękny, średniowieczny zamek oraz ciekawe Muzeum Archeologiczne, w którym są eksponaty z osady Choirokoitia istniejącej ponad 8 tysięcy lat temu! Przechadzając się po miejscowości z pewnością warto obejrzeć duży port oraz długą promenadę, która ciągnie się nad zatoką.

Kuchnia cypryjska

Pobyt w Larnace to doskonała okazja do spróbowania typowej kuchni cypryjskich. Znajduje się tu wiele restauracji, barów i lokalnych knajpek. Na przystawkę spróbować można grillowanego sera owczego halloumi, nadziewanych papryk i pomidorów i ślimaków duszonych w aromatycznym sosie. Cypryjczycy spożywają dużo mięs, głównie baraniny i wieprzowiny, jednak w niektórych miejscach można spróbować koźliny. Nie znajdziemy tu wielu potraw rybnych, jednak serwowane często są niewielkie, smażone rybki oraz mątwy. Cypryjska kuchnia zbliżona jest do kuchni greckiej, dlatego zjemy tu mousakę i gulasz jagnięcy kleftiko. W małych barach królują pity z różnymi dodatkami, głównie mięsnymi i warzywnymi. Będąc w Larnace nie sposób nie spróbować tutejszych doskonałych win oraz lokalnej brandy, którą rozcieńcza się z wodą i podaje wraz z sokiem z limonki. Cypryjskie desery są z kolei dosyć ciężkie i bardzo słodkie, zwykle stanowią ciasto z nadzieniem (m.in. miodowo-serowym lub bakaliowym).

 

You may also like...