Dubaj – 4 potrawy, których trzeba spróbować!

Dubaj to miejsce, które od lat przyciąga turystów z całej Europy. Już w kilka godzin możemy przenieść się do wspaniałego, egotycznego i wyjątkowo gorącego miasta, które zachwyca nowoczesną architekturą i wszechobecnym luksusem. Magiczny Dubaj to również wspaniałe miejsce dla wszystkich miłośników dobrej kuchni. Przedstawiamy 4 wyjątkowe potrawy, których musisz spróbować podczas pobytu w Dubaju!

1. Kebab

Oryginalny kebab serwowany w Emiratach Arabskich nie ma zbyt wiele wspólnego z popularnym w Polsce fast foodem. W Dubaju warto spróbować prawdziwego, aromatycznego kebaba w postaci szaszłyków jagnięcych z dużą ilością przypraw. Kebab serwowany jest zwykle z dodatkiem ryżu (także ryżu z dodatkiem przypraw i warzyw) lub ziemniakami pieczonymi oraz z pysznymi surówkami.

2. Manousheh

Manousheh, choć brzmi wyjątkowo orientalnie, to danie, które na wskroś przypomina najsłynniejszą potrawę kuchni włoskiej – pizzę. Pszenne, stosunkowo grube ciasto podaje się z mocno doprawionym mięsem mielonym (np. drobiem lub baraniną), a także z dużą ilością warzyw (pomidorami, bakłażanem, papryką). Wśród dziesiątek odmian manousheh znajdziemy także wersje z różnymi arabskimi serami, a także niespotykanymi w Polsce ziołami i wędlinami.

3. Falafel

Kuchnia arabska obfituje w dania wegetariańskie: to prawdziwy raj dla wszystkich, którzy na co dzień unikają spożywania mięsa. W Dubaju zjemy wspaniałe falafele – niewielkie kotleciki z ciecierzycy, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Falafele w formie kulek lub płaskich kotlecików smaży się na głębokim oleju, a następnie podaje z sosami na bazie oliwy, jogurtu lub pomidorów, a także z dodatkiem surówek ze świeżych warzyw.

4. Dolma

Dolma to danie, które przypomina polskie gołąbki zawijane w liście kapusty. Dolmy popularne są m.in. w Turcji i Grecji, jednak dużą popularnością cieszą się również w Emiratach Arabskich. Przyrządza się je z mięsa mielonego, najczęściej jagnięcego, które doprawia się dużą ilością aromatycznych przypraw. Całość zawija się w liście winogron, które w smaku są nieco kwaskowate i twardsze od naszej rodzimej kapusty. Niewielka wersja dolmy świetnie sprawdza się jako przekąska do wina!

 

You may also like...